O όρος Ashtanga yoga είναι μια γενική έννοια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα είδη της κλασικής γιόγκα που συμφωνούν με την παραδοσιακή τεχνική όπως αυτή διδάχτηκε και καταχωρήθηκε από τον Patanjali .
Χάρις σε αυτόν η τέχνη της γιόγκα συντάχθηκε σε φόρμα στο κωδικοποιημένο κείμενο Yoga Sutras.
Το δυνατό όραμα του συγγραφέα επέτρεψε τη γέννηση αυτού του κειμένου που με ακρίβεια περιγράφει το σώμα, το εγώ, την αναπνοή, τη συνείδηση και τους τρόπους εξάσκησής τους.
H γιόγκα είναι η επιστήμη απελευθέρωσης της ψυχής, οδηγώντας τη συνείδηση, το σώμα και το νου σε μία κατάσταση σύνδεσης που μπορεί να οδηγήσει βαθμιαία στην αίσθηση εσωτερικής πληρότητας.
Τα γιόγκα σούτρας του Pathanjali συνθέτονται σε 196 «φόρμες» χωρισμένες σε 4 κεφάλαια.
Το σύγγραμμα παρομοιάζεται συχνά με ένα περιδέραιο (μάλα) του οποίου οι χάντρες είναι αυτές οι Φόρμες.
Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε άμεσα τη φιλοσοφική τους μορφή. Χρειαζόμαστε την εμπειρία της πρακτικής για να βαδίσουμε στο πνεύμα τους και να τις προσεγγίσουμε με καθαρή συνείδηση .
Για τον Patanjali, η γιόγκα περιγράφεται παρατηρώντας φιλοσοφικά 8 διαφορετικές γωνίες :(ashta=8, anga= γωνίες)
H πρακτική της Ashtanga Vinyasa Yoga είναι το σύστημα που αναφέρεται από τον Σοφό Vamana στο σύγγραμμα του Yoga Kοrunta και περιγράφει τη λειτουργία αυτών των 8 γωνιών .
Λέγεται ότι το έγγραφο παραχωρήθηκε στον Shri T. Krishamacharya στις αρχές του 1900 από τον Δάσκαλό του Ramamohan Br. και μετέπειτα πέρασε στον Pattabhi Jois στη διάρκεια της μαθητείας του με τον Krishamacharya που ξεκίνησε το 1927.
Tα στοιχεία που χαρακτηρίζουν κυρίως την πρακτική κατά τον Pattbhi Jois είναι:
- η Vinyasa, δηλαδή το σύστημα κίνησης σε συγχρονισμό με την αναπνοή.
Για κάθε κίνηση υπάρχει μία αναπνοή. Π.χ. στο Suryanamaskar υπάρχουν 9 Vinyasas. Έτσι, όλες οι άσανες (θέσεις) αντι-στοιχούν σε συγκεκριμένο αριθμό αναπνοών και κινήσεων (vinyasas).
O σκοπός της Vinyasa είναι μεταξύ άλλων , να δυναμώσει αρχικά την «εσωτερική φωτιά» διευκολύνοντας τη διαδικασία της κάθαρσης σε όλα τα επίπεδα (αίμα, αρθρώσεις, συναίσθημα, σκέψεις).
Η θερμοκρασία που ανεβαίνει στο αίμα απομακρύνει κάθε νοητικό δηλητήριο, φυσική πάθηση και ενεργειακή τοξίνη μέσω της αλχημικής διαδικασίας της εφίδρωσης.
Ο ιδρώτας είναι βασικό παράγωγο της Vinyasa και μέσω αυτού επιτυγχάνεται η αρχική κάθαρση.
Aφού καθαρίσουμε το Σώμα, μπορούμε να προχωρήσουμε στο νευρικό σύστημα και στα αισθητήρια όργανα που είναι πύλες απώλειας ενέργειας.
Καθώς στρέφονται με τη λειτουργία τους συνεχώς προς τα «έξω» το Σώμα ενδίδει στην τεμπελιά και την α-συνειδησία.
Όλα αυτά, όμως, με σταθερή πρακτική ελέγχονται και τροποποιούνται .
Η Vinyasa είναι η βάση για τον έλεγχο των ενεργειακών απωλειών .
- η Tristhana, δηλαδή τα τρία σημεία προσοχής την ώρα της δράσης (οποιασδήποτε δράσης):
Προσοχή στη στάση (άσανα),
Επίγνωση το σύστημα αναπνοής (vinyasa)
και έλεγχος στην εστίαση του βλέμματος (dristhi).
Η αντιστοιχία αυτή έχει αναλογία με τα 3 επίπεδα κάθαρσης, το Σώμα,
το νευρικό σύστημα
και τη συνείδηση
Μαθαίνουν να ασκούνται σε σχέση το ένα με το άλλο.
Ένα σημαντικό στοιχείο της ασκησης είναι τα ενεργειακά κλειδώματα (mula και uddiyana bandha), που δίνουν δύναμη, αίσθηση έλλειψης του βάρους και υγεία στο σώμα.
Βοηθούν να μένει η φωτιά δυνατή για να εκδηλώσουν οι άσανες το θεραπευτικό τους στοιχείο.
Τα 6 δηλητήρια
Ένα ζωτικό στοιχείο της εσωτερικής κάθαρσης στο οποίο ο Pattabhi Jois αναφέρεται, είναι η γνώση των 6 δηλητηρίων που περιτριγυρίζουν την πνευματική καρδιά του ανθρώπου και η σύνδεσή τους με τη πρακτική.
Τα 6 δηλητήρια που σκεπάζουν το φως της καρδιάς είναι: ο πόθος, ο θυμός, η παραίσθηση, η απληστία, η ζήλια και η τεμπελιά.
Όταν η πρακτική διατηρείται με αφοσίωση και επιμέλεια για μακρά χρονική περίοδο η «θερμοκρασία» που γεννιέται από αυτή διαλύει αυτά τα δηλητήρια και το Φως της εσωτερικής μας φύσης εκπέμπει.
Η Ashtanga Vinyasa Yoga γεννήθηκε κάτω από την επίβλεψη του Sri Pattabhi Jois (http://kpjayi.org/) και διδάσκεται ακόμη και σήμερα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο παντού .
Η Αshtanga Vinyasa Yoga επιτρέπει:
- το σωστό σχηματισμό του σώματος και την εναρμόνιση της κυκλοφορίας του αίματος που ρευστοποιείται καθώς η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει,
- την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος,
- την τόνωση του καρδιακού παλμού χάρις στην εφίδρωση, την αποβολή τοξινών και τον καθαρισμό του σώματος σε βάθος,
- την ενίσχυση της νοητικής συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια καθώς και μετά την πρακτική,
- την επίγνωση του ρυθμού της αναπνοής (το 70% της ενέργειας που λαμβάνουμε κάθε μέρα προέρχεται από την αναπνοή και όχι από το φαγητό!),
- τη χαλάρωση, τη βαθιά νοητική διεργασία και την αυτοπεποίθηση (τη θετική πίστη στις δυνάμεις μας)